Το γόνατο είναι η πιο συχνή από τις μεγάλες αρθρώσεις στην οποία εμφανίζεται η οστεοαρθρίτιδα. Συνήθως υπάρχει κάποιος προδιαθεσικός παράγοντας όπως μια κάκωση των αρθρικών επιφανειών, μια ρήξη ενός μηνίσκου, μια συνδεσμική αστάθεια, ένα ενδοαρθρικό κάταγμα του γόνατος ή μια προυπάρχουσα παραμόρφωση του γόνατος.
ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ: Η κατστροφή του αρθρικού χόνδρου αρχίζει από το σημείο που δέχεται την μεγαλύτερη φόρτιση. Συχνά υπάρχουν τα ευτήματα της ρίκνωσης του θυλάκου, η σκλήρυνση του υποχόνδριου οστού και ο σχηματισμός οστεοφύτων. Σε προχωρημένα στάδια η αρθρικη επιφάνεια μπορεί να απογυμνωθεί τελείως και το υποκείμενο οστούν να καταρρεύσει.
ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ: Οι ασθενείς είναι συνήθως μεγαλύτεροι των 50 ετών, είναι υπέρβαροι και έχουν ένα μακρό ιστορικό υπερφόρτισης των γονάτων.
Ο πόνος είναι το κύριο χαρακτηριστικό. Επιδεινώνεται συνήθως μετά από καταπόνηση του γόνατος και κατά την ανάβαση σκάλας. Μετά από ανάπαυση η άρθρωση είναι δύσκαμπτη και επώδυνη, ιδιαίτερα όταν ο ασθενής προσπαθεί να σηκωθεί από καθιστή θέση. Είναι συχνή η ύπαρξη οιδήματος και αστάθειας καθως και η εμπλοκή του γόνατος.
Κατά την κλινική εξέταση υπάρχει παραμόρφωση του γόνατος που συνοδεύεται από ατροφία του τετρακέφαλου μηριαίου μυός. Εκτός από τις περιόδους των υποτροπών , η άρθρωση έχει φυσιολογική θερμοκρασία και δεν έχει υγρό. Η κινητικότητα είναι ελαφρώς περιορισμένη και συνήθως συνοδεύεται από κριγμό της επιγονατίδας πάνω στο μηριαίο οστούν. Συνήθως ο πόνος προσδιορίζει το διαμέρισμα του γόνατος που πάσχει, έσω ή έξω, και ηπίεση πάνω στην επιγονατίδα μπορεί να προκαλέσει πόνο.
Η φυσική ιστορία της οστεοαρθρίτιδας εναλλάσεται μεταξύ εξάρσεων και υφέσεων. Οι ασθενείς μπορεί να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα με ελάχιστα συμπτώματα, τα οποία διακόπτονται από υποτροπές πόνου και δυσκαμψίας.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Εάν τα συμπτώματα δεν είναι έντονα , η θεραπεία είναι συντηρητική. Η χρήση μιας βακτηρίας βοηθά στην αποφόρτιση της άρθρωσης. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης του τετρακεφάλου μυός είναι πολύ σημαντικές. Η χρήση αναλγητικών και η θερμότητα στην άρθρωση, βοηθά στην βελτίωση του πόνου. Η ελαστική επίδεση έχει θέση μόνο στην περίπτωση της αστάθειας του γόνατος. Η ενδαρθρική έγχυση κορτικοειδών ή υαλουρονικου νατρίου μπορεί να βελτίωσει την συμπτωματολογία. Πρόσφατα πολύ καλά αποτελέσματα εχουν δώσει οι ενέσεις με βλαστοκύτταρα και αυξητικούς παράγοντες του ίδιου του ασθενούς.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Ο συνεχής πόνος, η επιδεινούμενη παραμόρφωση και η αστάθεια της άρθρωσης είναι οι συνήθεις ενδείξεις της χειρουργικής επέμβασης της ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος, όπου η άρθρωση του γόνατος αντικαθίσταται από μια τεχνητή μεταλλική πρόθεση. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις εάν η πάθηση εντοπίζεται στο ένα μόνο διαμέρισμα του γόνατος και ο ασθενής είναιμικρότερος των 60 ετών, μπορεί να εκτελεστεί η μονο-διαμερισματική αρθροπλαστική του γόνατος, όπου αντικαθίσταται μόνο το φθαρμένο τμήμα της άρθρωσης.