X
ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΑΛΛΑ ΑΙΤΙΑ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑΣ

23 September 2014

Σπονδυλολίσθηση- Σπονσυλόλυση- Σπονδυλική Στένωση

Εκτός από την κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου, πόνο στην μέση μπορεί να προκαλούν και παθολογικές ή τραυματικές μετακινήσεις των σπονδύλων. Στις περιπτώσεις αυτές ένας σπόνδυλος ολισθαίνει (γλυστράει ) πάνω στον άλλον, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται σπονδυλολίσθηση. Επίσης μπορεί να λείπει ένα τμήμα του σπονδύλου, με αποτέλεσμα να έχουμε σπονδυλόλυση.

DSC08812_
P1016330_

Οι ασθενείς αυτοί έχουν σπονδυλική αστάθεια που προκαλεί πόνο, ο οποίος μπορεί να επιδεινώνεται από την υπερτροφία των συνδέσμων των σπονδύλων. Η υπερτροφία των συνδέσμων και η παρουσία οστεοφύτων ( σχηματισμός νέου οστού ) γύρω από τους σπονδύλους μπορεί να είναι αποτέλεσμα είτε της οστεοαρθρίτιδας είτε της προσπάθειας που κάνει ο οργανισμός για να αντιμετωπίσει την σπονδυλική αστάθεια.

Στην περίπτωση της σπονδυλικής στένωσης, η οποία μπορεί να είναι συγγενής ή επίκτητη ( πιο συχνά ), ο ασθενής παρουσιάζει πολύ μεγάλη δυσκολία στη βάδιση. Δεν είναι σε θέση να περπατήσει μια δεδομένη απόσταση χωρίς να αισθανθεί έντονο πόνο στα κάτω άκρα. Ο πόνος αυτός τον αναγκάζει να σταματήσει για μερικά λεπτά και πρέπει να ξεκουραστεί για να μπορέσει να συνεχίσει τη βάδιση. Η κλινική αυτή εικόνα είναι η νευρογενής διαλείπουσα χωλότητα. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις ο ασθενής παρουσιάζει αστάθεια και έντονη μυϊκή αδυναμία των κάτω άκρων.

DSC02180_
DSC08799_

 Χειρουργική Θεραπεία – Σπονδυλοδεσία

Στην περίπτωση της σπονδυλικής αστάθειας ( σπονδυλολίσθηση – σπονδυλόλυση ) η χειρουργική θεραπεία είναι η σπονδυλοδεσία. Με την τεχνική αυτή γίνεται αποκατάσταση της αστάθειας, με την χρήση ειδικών βιδών και ράβδων τιτανίου, που τοποθετούνται στους σπονδύλους. Μπορεί να συνδυαστεί και με τεχνικές αποσυμπίεσης.

DSC02228_
DSC02229_

Σε ασθενείς με σπονδυλική στένωση, το ζητούμενο είναι να απομακρυνθούν τα σημεία που προκαλούν την στένωση. Έτσι γίνεται εκτεταμένη αποσυμπίεση, με αφαίρεση μέρους του οστού που προκαλεί την πίεση των νεύρων. Συνήθως γίνεται αφαίρεση των πετάλων των σπονδύλων, η λεγόμενη πεταλεκτομή. Εν συνέχεια και λόγω της αστάθειας που προκαλείται από την αποσυμπίεση, γίνεται σπονδυλοδεσία στα ανάλογα επίπεδα της σπονδυλική στήλης.

Ασθενής με σπονδυλική στένωση και σπονδυλολίσθηση, ο οποίος υποβλήθηκε σε σπονδυλοδεσία, βαδίζει ελεύθερα και ανεβαίνει σκάλες τη 2η μετεγχειρητική ημέρα

Η σπονδυλοδεσία μπορεί να γίνει σε όλη την έκταση της σπονδυλικής στήλης και επιτυγχάνει την πλήρη αποκατάσταση της σταθερότητας της σπονδυλικής στήλης. Οι σύγχρονες τεχνικές και η βελτίωση των υλικών έχουν καταστήσει την σπονδυλοδεσία μια πολύ ασφαλή επέμβαση. Στο παρελθόν παρουσιάστηκαν αποτυχίες στις χειρουργικές επεμβάσεις, λόγω κατάχρησης της μεθόδου και κακής επιλογής ασθενών. Σήμερα η σπονδυλοδεσία αποτελεί ένα άριστο μέσο για την αποκατάσταση της σταθερότητας της σπονδυλικής στήλης. Οι ασθενείς ανακτούν την χαμένη κινητικότητά τους και απολαμβάνουν μια ανώδυνη καθημερινή δραστηριότητα.

Τέλος με την εξέλιξη των υλικών και των χειρουργικών τεχνικών ελάχιστης επεμβατικότητας, έχουμε την δυνατότητα να εκτελέσουμε την διαδερμική σπονδυλοδεσία, σημειώνοντας και πάλι ως απαραίτητη προϋπόθεση την σωστή επιλογή ασθενούς.

DSC02736_
DSC02739_
DSC02734-
DSC02738_
ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Β. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ M.D. : Διεύθυνση: Μεσογείων 264 – Χολαργός
Τηλ : 694 54 97 537 – 697 44 41 553 – 210 65 02 000 - Fax : 2106502151 - e-mail : pappoulos@yahoo.gr
Συνεργαζόμενο Νοσοκομείο : ΙΑΣΩ GENERAL
Copyright 2014 - Developed by site-in.gr