X
ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΚΗΛΗ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ

23 September 2014

ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ – ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ – ΚΗΛΗ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ
Η οσφυαλγία χαρακτηρίζεται από πόνο στην κατώτερη περιοχή της σπονδυλικής στήλης. Πολλές μπορεί να είναι οι αιτίες της οσφυαλγίας, η πιο συχνή όμως είναι η κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Στην περίπτωση αυτή ο ινώδης δακτύλιος, που αποτελεί την περιφέρεια του δίσκου, έχει υποστεί ρήξη. Το εσωτερικό τμήμα του δίσκου, που ονομάζεται πηκτοειδής πυρήνας, προβάλει με αποτέλεσμα την δημιουργία της κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Η προβολή της κήλης, πιέζει τις ρίζες των νεύρων και τον νωτιαίο μυελό. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι η οσφυαλγία και/ή ισχιαλγία.

DSC02700_

Η ισχιαλγία παρουσιάζεται με πόνο στα κάτω άκρα, μείωση της αισθητικότητας του ποδιού (μούδιασμα) , που μπορεί να φθάσει ως το πέλμα. Μπορεί να παρατηρηθεί και απώλεια της μυϊκής ισχύς των κάτω άκρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην μπορεί να βαδίσει άνετα. Η νοσηρή αυτή κατάσταση οδηγεί στην μείωση της καθημερινής δραστηριότητας του ασθενούς και τον οδηγεί σε έκπτωση του επιπέδου της ποιότητας της ζωής του.
Αν παραμεληθεί η αντιμετώπιση της κήλης και ανάλογα με την έκταση της, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια της αισθητικότητας και της λειτουργίας των κάτω άκρων, σε διαταραχές της ούρησης ή της αφόδευσης. Η κλινική αυτή εικόνα ονομάζεται «ιππουριδική συνδρομή» και είναι μια επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεσα χειρουργική επέμβαση.

DSC02715_

Χειρουργική Επέμβαση
Η χειρουργική επέμβαση αποσκοπεί στην αφαίρεση της κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου, την λεγόμενη δισκεκτομή. Με την εξέλιξη των χειρουργικών εργαλείων και της ιατρικής τεχνολογίας, έχουμε πλέον την δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε επεμβάσεις δισκεκτομής με μικρό χειρουργικό τραύμα και λιγότερες κακώσεις των μαλακών μορίων, ενώ έχει μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος νευρολογικών επιπλοκών, στο επίπεδο του 1%.

DSC08752_
DSC02702_

Οι χειρουργικές αυτές επεμβάσεις ονομάζονται Ελάχιστης Επεμβατικότητας Χειρουργικές Τεχνικές (M.I.S. Minimally Invasive Surgery).
Οι επεμβάσεις αυτές έχουν στόχο να μειώσουν τον μετεγχειρητικό πόνο, τις ημέρες νοσηλείας του ασθενούς και το σημαντικότερο όλων, να προσφέρουν στον ασθενή μικρή περίοδο αποκατάστασης και καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα. Επίσης σημαντικές διαφορές σημειώνονται και στην απώλεια αίματος, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να μην χρειάζονται μετάγγιση αίματος.

Ελάχιστης Επεμβατικότητας Χειρουργικές Τεχνικές

Μικροδισκεκτομή
Η επέμβαση γίνεται με την βοήθεια του χειρουργικού μικροσκοπίου υψηλής μεγέθυνσης και συνίσταται στην αφαίρεση του μέρους του δίσκου που πιέζει τη ρίζα του νεύρου. Η μικροδισκεκτομή επιτρέπει μια γρήγορη και ασφαλή επέμβαση, με μικρό χειρουργικό τραύμα. Η χειρουργική τομή κυμαίνεται στο επίπεδο μερικών εκατοστών (2,5 – 3 εκ.). Δίνει την  δυνατότητα στον ασθενή να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο σε 2 ημέρες. Ο ασθενής μπορεί να βαδίσει από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα, διότι δεν τραυματίζονται ιδιαίτερα οι μυς της σπονδυλικής στήλης.

DSC08755_
DSC02697_

Με την μικροδισκεκτομή έχουμε άμεση απαλλαγή από τα συμπτώματα της ισχιαλγίας, αποφυγή της μυϊκής αδυναμίας του άκρου, ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών ενοχλήσεων και ταχύτατη ανάρρωση. Είναι μια εξαιρετικά ασφαλής μέθοδο για όλους και μπορούν να υποβληθούν σε μικροδισκεκτομή ουσιαστικά όλοι οι ασθενείς που έχουν κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου με επιμένουσα ισχιαλγία.

Ασθενής βαδίζει ελεύθερα την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα

Ενδοσκοπική Δισκεκτομή

Πρόκειται για την πιο σύγχρονη χειρουργική τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας. Με την τεχνική αυτή γίνεται αφαίρεση του δίσκου υπό άμεση όραση με τη βοήθεια του ενδοσκοπίου. Το ενδοσκόπιο είναι μια οπτική ίνα, ίδια με αυτήν που χρησιμοποιούμε στην αφαίρεση του μηνίσκου του γόνατος (μηνισκεκτομή). Εισάγεται στην περιοχή της κήλης υπό ακτινολογικό έλεγχο και στην συνέχεια γίνεται η αφαίρεση του δίσκου. Στην συνέχεια μπορεί να γίνει εξάχνωση του δίσκου είτε με laser είτε με ραδιοσυχνότητες, ώστε να επιτύχουμε την πλαστική αποκατάσταση του δίσκου (πυρηνοπλαστική).

DSC02748_
DSC02749_
DSC02746_
DSC02747_

Ο ασθενής μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο την επόμενη κιόλας ημέρα και σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι σε θέση  να επιστρέψει στην καθημερινή του δραστηριότητα. Αυτό επιτυγχάνεται διότι με το ενδοσκόπιο δεν δημιουργούνται κακώσεις των ιστών της σπονδυλικής στήλης και μειώνεται κατά πολύ η πιθανότητα τραυματισμού των νεύρων. Η επέμβαση είναι αναίμακτη και ο ασθενής δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε μετάγγιση αίματος.

Η ενδοσκοπική δισκεκτομή μπορεί να αντιμετωπίσει την προβολή του μεσοσπονδύλιου δίσκου, την κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου, την ριζίτιδα και την ριζοπάθεια ( πόνος από πίεση της ρίζας του νεύρου).

DSC02755_

Παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα επειδή είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική με μικρή διάρκεια νοσηλείας και υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Είναι μια σχετικά ασφαλής μέθοδο που επιτρέπει την διατήρηση της πλήρης κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης.

Διαδερμική Δισκοπλαστική με Disco-Gel
Είναι μια εντελώς διαδερμική τεχνική, ανώδυνη και αναίμακτη, με την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Πραγματοποιείται με έγχυση ειδικού gel μέσα στον μεσοσπονδύλιο δίσκο. Επί της ουσίας είναι μια σχετικά παλαιά τεχνική δισκοπλαστικής αλλά με καινούργιο πρωτοποριακό υλικό έγχυσης, το Disco-Gel.

Το Disco-Gel, είναι ένα υγρό διάλυμα αιθανόλης, εμπλουτισμένο με σκιαγραφικό υλικό. Η ουσία που εγχύεται στο κέντρο του δίσκου, δρώντας ωσμωτικά ( με ωσμωτική πίεση), απορροφά σταδιακά το υγρό υλικό της κήλης από την περιφέρεια προς το κέντρο με στόχο την προοδευτική αφυδάτωση και συρρίκνωση του μεσοσπονδυλίου δίσκου με την πάροδο του χρόνου. Το Disco-Gel συγκεντρώνει πάλι τον πηκτοειδή πυρήνα σε μια ενιαία μορφή και τα αποσπασμένα τμήματά του ( αυτά που έχουν δημιουργήσει τις κήλες ) επαναδιοργανώνονται. Η ανασύνθεση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα την επαναφορά του πυρήνα του δίσκου, κατά το δυνατόν, στην αρχική του μορφή (πυρηνοπλαστική) και την παρουσία ενός νέου πηκτοειδούς πυρήνα με πολύ καλύτερες μηχανικές ιδιότητες.

Η τεχνική είναι απλή και μπορεί να γίνει υπό τοπική αναισθησία. Εισάγεται μια λεπτή βελόνη, υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση, στον μεσοσπονδύλιο δίσκο και στην συνέχεια εγχύεται το Disco-Gel. Η διαδικασία διαρκεί κατά μέσο όρο 20 λεπτά. Ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει κλινήρης για 2 ώρες περίπου και εξέρχεται από το νοσοκομείο για να επιστρέψει σπίτι του και στις καθημερινές του δραστηριότητες. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η βελτίωση από τον πόνο δεν είναι άμεση. Χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα, που κυμαίνεται από λίγες ημέρες εώς μερικές εβδομάδες για να ανακουφιστεί ο ασθενής. Η βιολογική ανάπλαση του πηκτοειδούς πυρήνα, σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία, μπορεί να ολοκληρωθεί σε 3-5 εβδομάδες μετά την έγχυση του Disco-Gel.

DSC02753_
DSC02754_
DSC08754_

Σημαντικό κριτήριο για την επιτυχία της επέμβασης είναι να τηρούνται αυστηρά οι ενδείξεις και οι αντενδείξεις της .

Απόλυτες ενδείξεις είναι η προπέτεια και η προβολή του μεσοσπονδύλιου δίσκου με ισχιαλγία και η αποτυχία της φαρμακευτικής αγωγής και της φυσικοθεραπείας για 6 εβδομάδες. Οι αντενδείξεις είναι ο σπασμένος μεσοσπονδύλιος δίσκος, η νευρολογική βλάβη των κάτω άκρων, η σπονδυλική στένωση, η ιππουριδική συνδρομή, η σπονδυλολίσθηση, οι διαταραχές της πηκτικότητας και οι προηγηθείσες επεμβάσεις στην περιοχή.

Διαδερμική Δισκεκτομή

Είναι και αυτή μια νέα χειρουργική τεχνική διαδερμικής αποσυμπίεσης του μεσοσπονδύλιου δίσκου και συγκαταλέγεται στην κατηγορία των μικροεπεμβατικών, διαδερμικών, ενδοδισκικών επεμβάσεων της σπονδυλικής στήλης.

Είναι μέθοδος έμμεσης αποσυμπίεσης της νευρικής ρίζας που πιέζεται από την κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Πραγματοποιείται με την βοήθεια ειδικού μηχανήματος, το οποίο κάτω από  συνεχή  ακτινοσκοπικό έλεγχο, οδηγείται στο επίπεδο του πάσχοντος μεσοσπονδύλιου δίσκου. Στη συνέχεια εισάγεται ειδική βελόνη στον δίσκο, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην αποσυμπίεση της ρίζας του νεύρου μέσω της εξάχνωσης του πυρήνα του δίσκου. Είναι δυνατόν  να γίνει και αφαίρεση δισκικού υλικού είτε με ειδική λαβίδα είτε με σύστημα αναρρόφησης.

Επίσης το κατεστραμμένο τμήμα του δίσκου, μπορεί να διορθωθεί με τη βοήθεια του laser ( θερμοκαυτηρίαση ) και ηλεκτροθερμική ενέργεια (θερμική δακτυλιοπλαστική). Με τον τρόπο αυτό καυτηριάζονται οι ευαίσθητες περιοχές στην περιφέρεια του δακτυλίου του δίσκου και καθαρίζονται τα σημεία της φλεγμονής που έχουν προκαλέσει φθορά στον μεσοσπονδύλιο δίσκο. Με την θερμοπλαστική μπορούμε να επιτύχουμε την συρρίκνωση των ινών του κολλαγόνου στις περιοχές όπου έχουν συμβεί οι ρήξεις του δακτυλίου του δίσκου. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται το εύρος των ρήξεων με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η επούλωσή τους. Τέλος με την θερμοκαυτηρίαση με την διαθερμία του laser, προκαλείται τοπική απονεύρωση των νευρικών απολήξεων του δίσκου και ελαττώνεται σημαντικά το επίπεδο του πόνου.

DSC02745_

Η επέμβαση διαρκεί 45 λεπτά περίπου, είναι δυνατόν να γίνει και με τοπική αναισθησία και ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο μόλις μια ημέρα. Η διαδερμική δισκεκτομή είναι μια αναίμακτη μέθοδο που επιτρέπει στον ασθενή την άμεση επιστροφή του στις καθημερινές δραστηριότητες. Παρουσιάζει υψηλό ποσοστό εξάλειψης του μετεγχειρητικού πόνου και δεν έχει τις επιπλοκές των ανοικτών επεμβάσεων. Στην διεθνή βιβλιογραφία,  έχουν παρουσιαστεί πολύ καλά αποτελέσματα, της τάξεως του 75-100%, σε πολυκεντρικές μελέτες που έγιναν σε 5000 ασθενείς περίπου.

Πρέπει όμως και εδώ να τονιστεί ότι δεν είναι όλοι οι ασθενείς υποψήφιοι για να υποβληθούν σε διαδερμικές τεχνικές δισκεκτομής. Οι τεχνικές αυτές δεν είναι κατάλληλες για όλες τις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης. Όταν τα κριτήρια επιλογής των ασθενών είναι αυστηρά τότε επιτυγχάνονται και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Β. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ M.D. : Διεύθυνση: Μεσογείων 264 – Χολαργός
Τηλ : 694 54 97 537 – 697 44 41 553 – 210 65 02 000 - Fax : 2106502151 - e-mail : pappoulos@yahoo.gr
Συνεργαζόμενο Νοσοκομείο : ΙΑΣΩ GENERAL
Copyright 2014 - Developed by site-in.gr