X
ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

23 September 2014

Κυφοπλαστική – Διαδερμική χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση των οστεοπορωτικών καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης.
Η κυφοπλαστική είναι η πιο σύγχρονη, ελάχιστης επεμβατικότητας (minimal invasive), χειρουργική επέμβαση για την θεραπεία των συμπιεστικών καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης.  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την σταθεροποίηση καταγμάτων τόσο της θωρακικής όσο και της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Δεν απαιτεί χειρουργική προσπέλαση, διότι η επέμβαση γίνεται διαδερμικά με πολύ μικρή στο δέρμα της τάξεως του ενός εκατοστού.

P1016350_

Σκοπός της κυφοπλαστικής με μπαλονάκι είναι η ανάταξη και σταθεροποίηση του σπονδυλικού κατάγματος. Παράλληλα υπάρχει άμεση, σημαντική ή πλήρης ύφεση του πόνου, από τις πρώτες κιόλας μετεγχειρητικές ώρες. Η μέθοδος έγκειται στην ανάταξη και διόρθωση του σχήματος του σπονδυλικού σώματος. Η ανάταξη του κατάγματος γίνεται με την βοήθεια ενός μπαλονιού και η σταθεροποίησή του επιτυγχάνεται με την έγχυση ακρυλικού (βιολογικού) τσιμέντου εντός του σπονδύλου. Έτσι έχουμε ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωση του εξασθενημένου και παραμορφωμένου σπονδυλικού σώματος.

P1016351_
P1016352_
P1016353_
P1016354_

Ένα σπονδυλικό κάταγμα μπορεί να προκληθεί μετά από μια απλή καθημερινή δραστηριότητα, λόγω της οστεοπόρωσης. Ο ασθενής αισθάνεται συνήθως ένα οξύ και ιδιαίτερα έντονο πόνο, ο οποίος δεν υφίεται επαρκώς με την αναλγητική αγωγή. Άλλες φορές ο πόνος είναι ηπιότερος και ο ασθενής τον αποδίδει σε χρόνια πάθηση της μέσης ή σε μυϊκό σπασμό (λουμπάγκο).

Όταν συμβεί κάποιο σπονδυλικό κάταγμα και δεν αντιμετωπιστεί χειρουργικά, τότε ο σπόνδυλος θα συνεχίσει να καθιζάνει και να παραμορφώνεται, με αποτέλεσμα ή ράχη να αρχίσει να γέρνει προς τα εμπρός και να εγκαθίσταται μόνιμη κυφωτική παραμόρφωση (καμπούρα).

P1016243_

Η αντιμετώπιση των σπονδυλικών καταγμάτων μέχρι πριν από λίγα χρόνια περιελάμβανε κλινοστατισμό για μακρύ χρονικό διάστημα, μέχρι τρεις μήνες, ώστε να αποκατασταθεί το κάταγμα, και μεγάλη χρήση παυσίπονων. Ο παρατεταμένος όμως κλινοστατισμός μπορεί να οδηγήσει σε έλκη μαλακών μορίων, σε αναπνευστικές λοιμώξεις και σε επιβάρυνση του καρδιαγγειακού συστήματος. Η υπερβολική χρήση εώς και κατάχρηση των αναλγητικών, λόγω του έντονου πόνου, οδηγεί σε σοβαρές διαταραχές του πεπτικού συστήματος και σε ψυχολογική εξάρτηση από αυτά. Τελικά ο ασθενής εισέρχεται σε ένα φαύλο κύκλο ακινησίας και πόνου που τον οδηγούν σε σημαντική έκπτωση της ποιότητας της ζωής του.

Ο σκοπός της κυφοπλαστικής είναι η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς και η πλήρης εξάλειψη του πόνου. Επειδή η χειρουργική τεχνική είναι ελάχιστης επεμβατικότητας και δεν τραυματίζεται κανένας μυς, ο ασθενής είναι ικανός να ορθοστατήσει και να βαδίσει μερικές ώρες μετά το χειρουργείο. Δεν χρησιμοποιεί πατερίτσα και κανενός είδους νάρθηκα ή ζώνη οσφύος. Η νοσηλεία του στο νοσοκομείο δεν ξεπερνά την μια ημέρα.

Η άμεση ανακούφιση από τον πόνο επιτρέπει στον ασθενή την γρήγορη κινητοποίηση, την βελτίωση της εκτέλεσης των καθημερινών δραστηριοτήτων και την εν γένει βελτίωση της ποιότητας της ζωής του. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στον κανονικό ρυθμό διαβίωσής του σε χρονικό διάστημα 20 ημερών, ανάλογα με την φυσική του κατάσταση.

P1015457_

 

Η ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο 1 ημέρα μετά την επέμβαση

 

Εκτός των οστεοπορωτικών καταγμάτων η μέθοδος εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία και σε άλλες νόσους όπως πρωτοπαθείς κακοήθεις όγκους (πολλαπλούν μυέλωμα, πλασματοκύτωμα), σε οστεολυτικούς μεταστατικούς όγκους και σε καλοήθεις όγκους της σπονδυλικής στήλης.

Η κυφοπλαστική είναι μια διαδερμική χειρουργική τεχνική και η νοσηλεία του ασθενούς είναι μονοήμερη. Με τις πολύ μικρές τομές στο δέρμα δεν υπάρχει απώλεια αίματος και ο ασθενής δεν χρειάζεται μετάγγιση αίματος. Ως εκ τούτου η αποκατάσταση είναι πολύ γρήγορη και επομένως ακόμα και σε ηλικιωμένους ασθενείς, που δεν υποχωρούν οι ενοχλήσεις, θα πρέπει να εξετάζεται η πιθανότητα της κυφοπλαστικής νωρίς, μετά το κάταγμα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε στον ηλικιωμένο ασθενή την παρατεταμένη κατάκλιση και την πιθανή εμφάνιση επιπλοκών.

DSC08053_
DSC08056_
DSC08057_

ασθενής εκτελεί ελεύθερα καμπτικές και πλάγιες κινήσεις της σπονδυλικής στήλης 20 μέρες μετά το χειρουργείο

Η θνησιμότητα των ασθενών που δεν χειρουργούνται και παραμένουν στο κρεβάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να φθάσει και το 30% σύμφωνα με διεθνείς ιατρικές μελέτες. Η θνησιμότητα στους ηλικιωμένους δεν οφείλεται στο κάταγμα αλλά στις σοβαρές επιπλοκές που παρουσιάζονται.

Σήμερα η τεχνολογία μας δίνει την δυνατότητα, μέσω πολύ μικρών τομών του δέρματος, να έχουμε πλήρη απεικόνιση του σπονδύλου και να μπορούμε να καθοδηγήσουμε με ακρίβεια και ασφάλεια τα χειρουργικά εργαλεία. Επίσης ο ακτινοσκοπικός έλεγχος μέσω οθόνης, καθ’ όλη την διάρκεια του χειρουργείου μειώνει στο ελάχιστο την πιθανότητα επιπλοκής.

DSC08485_
DSC08487_
P1016143_
P1016144_

Αλλά όπως και σε κάθε ιατρική πράξη, από την πιο απλή εώς την πιο δύσκολη μπορεί να εμφανιστεί κάποια επιπλοκή, έτσι και στην κυφοπλαστική αναφέρονται ποσοστά επιπλοκών της τάξεως του 1-2%. Οι επιπλοκές αυτές επί μέρους είναι ο τραυματισμός των νευρικών στοιχείων της σπονδυλικής στήλης (νευρική ρίζα) σε ποσοστό 0,6%, η διαρροή οστικού τσιμέντου εκτός του σπονδυλικού σώματος σε ποσοστό 1% και κάταγμα στον προκείμενο σπόνδυλο σε ποσοστό 0,4%.

Στην διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται πολύ καλά εώς άριστα αποτελέσματα με επιτυχία άνω του 95% στην ανακούφιση του πόνου και άνω του 97% στην βελτίωση της κινητικότητας του ασθενούς. Τα αποτελέσματα έδειξαν εξάλειψη των επιπλοκών όπως της αναπνευστικής δυσλειτουργίας, της καθήλωσης στο κρεβάτι και της ψυχολογικής κατάπτωσης.

ασθενής που υποβλήθηκε σε επέμβαση κυφοπλαστικής βαδίζει ελεύθερα 4 ώρες μετά το χειρουργείο

 

Η κυφοπλαστική θεωρείται σήμερα η πλέον άμεση, αποτελεσματική και ασφαλής χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση των οστεοπορωτικών καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης. Η εφαρμογή της συνεχώς επεκτείνεται, τείνοντας να αποτελέσει την θεραπεία εκλογής για την αποκατάσταση των σπονδυλικών καταγμάτων.

 

ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Β. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ M.D. : Διεύθυνση: Μεσογείων 264 – Χολαργός
Τηλ : 694 54 97 537 – 697 44 41 553 – 210 65 02 000 - Fax : 2106502151 - e-mail : pappoulos@yahoo.gr
Συνεργαζόμενο Νοσοκομείο : ΙΑΣΩ GENERAL
Copyright 2014 - Developed by site-in.gr