X
ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

AMIS ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΑΜΙS
Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου είναι η χειρουργική επέμβαση εκλογής για την αρθροπάθεια του ισχίου, δηλαδή την καταστροφή του αρθρικού χόνδρου. Πρόκειται για την πιο συχνή εκφυλιστική νόσο των αρθρώσεων και αφορά όλες τις φορτιζόμενες αρθρικές επιφάνειες, όπως είναι τα ισχία, τα γόνατα αλλά και τη σπονδυλική στήλη.

DSC09163_

Όταν η νόσος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ο ασθενής αισθάνεται έντονους πόνους, δεν μπορεί να περπατήσει ή να ανέβει σκάλες, με αποτέλεσμα να μειώνεται η σωματική του δραστηριότητα. Η κίνηση του ισχίου είναι επώδυνη και πολλές φορές είναι αδύνατες οι στροφικές κινήσεις της άρθρωσης

DSC09181_
DSC09182_
P1013974_
P1016264_

Η χειρουργική επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου, αποσκοπεί στο να ανακουφίσει τον ασθενή από τους πόνους και να του προσφέρει εκ νέου μια φυσιολογική κινητικότητα της άρθρωσης του ισχίου του. Με την χειρουργική επέμβαση επιτυγχάνουμε την αντικατάσταση του φθαρμένου χόνδρου, με μεταλλικά εμφυτεύματα. Η τεχνητή αυτή άρθρωση κατασκευάζεται από υλικά που είναι απολύτως συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως είναι το κράμα τιτανίου, το κεραμικό και το πολυαιθυλένιο.

P1016324_
P1016325_

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ ΑΜΙS
Η τεχνική ΑΜΙS είναι η μόνη χειρουργική προσπέλαση που δεν κόβει κανένα μυ. Η ονομασία της προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Αnterior Minimal Invasive Surgery και προσδιορίζει ότι η ολική αρθροπλαστική του ισχίου γίνεται με Πρόσθια Ελάχιστης Επεμβατικότητας Προσπέλαση. Στην πραγματικότητα η πρόσθια προσπέλαση ΑΜΙS, είναι η μόνη τεχνική που χρησιμοποιεί ¨ενδομυϊκά μονοπάτια¨, περνώντας δηλαδή ανάμεσα από τους μύες, χωρίς να τους τραυματίζει.

DSC08517_

Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, η προσπέλαση ΑΜΙS είναι η ιδανική τεχνική για μια απόλυτα ατραυματική χειρουργική επέμβαση, η οποία είναι σημαντικότατη για την γρήγορη αποκατάσταση. Η ΑΜΙS θα βελτιώσει το επίπεδο της καθημερινή σας ζωής και δραστηριότητας και θα μειώσει τον χρόνο ανάρρωσης.

Είναι η καταλληλότερη επέμβαση για δραστήριους ασθενείς που θέλουν να επιστρέψουν γρήγορα στην εργασία τους, να οδηγήσουν και να έχουν ένα φυσιολογικό τρόπο ζωής. Επίσης ασθενείς που θέλουν να συμμετέχουν σε ήπιες αθλητικές δραστηριότητες, με την ΑΜΙS έχουν την δυνατότητα να το κάνουν.

Τέλος ενδείκνυται και για ειδικές ομάδες ασθενών που πάσχουν από χρόνιες νόσους και θέλουν να αποφύγουν τον παρατεταμένο κλινοστατισμό μετά από το χειρουργείο, όπως είναι οι καρδιοπαθείς, οι ασθενείς που έχουν αναπνευστικά προβλήματα αλλά ακόμα και οι ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση και πρέπει πολύ συχνά να πηγαίνουν στις ειδικές μονάδες.

Επίσης είναι η μόνη μέθοδος όπου ασθενής που πάσχει από οστεοαρθρίτιδα και των δύο ισχίων, μπορεί να χειρουργηθεί σε ένα χρόνο , σε μια χειρουργική επέμβαση. Αυτό επιτυγχάνεται λόγω της μειωμένης απώλειας αίματος, που δεν απορυθμίζει σημαντικά τον οργανισμό του ασθενούς μετεγχειρητικά. Σημειώνεται ότι υποψήφιοι ασθενείς για ολική αρθροπλαστική άμφω των ισχίων είναι οι ασθενείς που δεν έχουν επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό και είναι σε καλή γενική κατάσταση υγείας.

P1015520_
P1016146_

Η ολική αρθροπλαστική με την τεχνική ΑΜΙS έχει στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι τραυματισμοί στους μυς και στα αγγεία που περιβάλλουν το ισχίο και αυτό επιτυγχάνεται με το μικρότερο χειρουργικό τραύμα που προκαλείται σε σχέση με άλλες τεχνικές, επειδή δεν κόβονται μύες.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΜΙS

 1. Μικρότερη τομή. Η χειρουργική τομή είναι της τάξεως των 8 εκατοστών, συμβάλει στον μικρότερο τραυματισμό της περιοχής και δίνει πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα.
  DSC09100_
  DSC08555_
  DSC08545_
 2. Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος εξ’ αιτίας του γεγονότος ότι δεν κόβεται κανένας μυς, άρα ο ασθενής έχει την δυνατότητα να περπατήσει άμεσα μετεγχειρητικά.
 3. Λιγότερη απώλεια αίματος. Αυτό επιτυγχάνεται λόγω της διατήρησης των μυϊκών ομάδων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απώλεια αίματος. Οι μεταγγίσεις αίματος είναι λιγότερες σε σχέση με άλλες προσπελάσεις. ( Μεταγγίζεται περίπου το 10 % των ασθενών ).
 4. Μικρή περίοδος νοσηλείας. Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο 3-4 ημέρες και δεν χρησιμοποιεί μαξιλάρι απαγωγής όταν είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι του. Η έξοδός του εξαρτάται πάντα και από την γενική του κατάσταση.
  Βάδιση με πατερίτσες τη 1η μετεγχειρουργική ημέρα
 5. Συντομότερη αποκατάσταση. Ο ασθενής δύναται να κινητοποιηθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Η βάδιση γίνεται άμεσα και ο ασθενής μπορεί να ανέβει τις σκάλες πριν από την έξοδό του από το νοσοκομείο. Δεν χρειάζεται κανενός είδους προστασία όσον αφορά το ύψος του καθίσματος ή του κρεβατιού του, ούτε χρήζει ανυψωτικού βοηθήματος για την τουαλέτα. Θα εκπαιδευτεί από τους φυσικοθεραπευτές να σηκώνεται μόνος του και να βαδίζει με πατερίτσες. Δεν θα χρησιμοποιεί περιπατητήρα τύπου ¨Π¨, παρά μόνο την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα.
  DSC08228_
  P1015923_
 6. Ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές του δραστηριότητες. Ο ασθενής είναι σε θέση να οδηγήσει σε 20 ημέρες περίπου και να ασχοληθεί με εργασία γραφείου στον ένα μήνα. Ανάλογα της φυσικής του κατάστασης, μπορεί να ασχοληθεί με ήπιες αθλητικές δραστηριότητες όπως ελαφρύ τρέξιμο, κολύμπι ή ρακέτες. Μπορεί να κάνει ελεύθερα όποιες κινήσεις επιθυμεί με το χειρουργημένο ισχίο του.

  Ασθενής ανεβαίνει σκάλες την ημέρα εξόδου από το νοσοκομείο
 7. Αποτροπή της χωλότητας. Επειδή με την ΑΜΙS προστατεύονται οι μύες, μειώνονται πολύ οι πιθανότητες χωλότητας. Στόχος του χειρουργείου είναι ο ασθενής έπειτα από λίγο καιρό να αισθάνεται ότι δεν έχει χειρουργηθεί.
  DSC00482_
 8. Μειωμένος κίνδυνος εξάρθρωσης της ολικής αρθροπλαστικής. Μια από τις σημαντικότερες επιπλοκές του χειρουργείου, σε όλες τις χειρουργικές τεχνικές, είναι η εξάρθρωση. Με την ΑΜΙS ο κίνδυνος αυτός σχεδόν δεν υφίσταται. Οι ανέπαφοι μύες εγγυώνται την απόλυτη προστασία της ολικής αρθροπλαστικής και έτσι ο ασθενής μπορεί να εκτελέσει οποιαδήποτε κίνηση στο χειρουργημένο του ισχίο, χωρίς κανέναν απολύτως κίνδυνο εξαρθρήματος της ολικής αρθροπλαστικής.
  DSC08299_
  DSC08300_
  DSC08301_

Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία τα ποσοστά εξαρθρήματος με τη μέθοδο ΑΜΙS, είναι της τάξεως του 0,04-0,06 % όταν με τις συμβατικές μεθόδους κυμαίνεται μεταξύ του 1,5 % εώς 3,5 %.

Η ασθενής βαδίζει ελεύθερα 40 μέρες μετά το χειρουργείο
Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου με τη μέθοδο ΑΜΙS δίνει την προοπτική για βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ασθενούς και επάνοδο στις φυσιολογικές καθημερινές δραστηριότητες του, ελαχιστοποιώντας τις πιθανές επιπλοκές.

 

Οστεοαρθρίτιδα του Ισχίου -> Δείτε περισσότερα

ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Β. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ M.D. : Διεύθυνση: Μεσογείων 264 – Χολαργός
Τηλ : 694 54 97 537 – 697 44 41 553 – 210 65 02 000 - Fax : 2106502151 - e-mail : pappoulos@yahoo.gr
Συνεργαζόμενο Νοσοκομείο : ΙΑΣΩ GENERAL
Copyright 2014 - Developed by site-in.gr