X
ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

AMIS

29 April 2014

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ AMIS
(χειρουργική τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας)

Οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές υπαγορεύουν την εφαρμογή αναίμακτων χειρουργικών μεθόδων, ελάχιστης επεμβατικότητας για την αντιμετώπιση των μυοσκελετικών παθήσεων.
Μια από τις πιο συχνές παθήσεις είναι η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου, η οποία παρουσιάζεται με έντονο πόνο στην άρθρωση του ισχίου, αδυναμία βάδισης και μειωμένη κινητικότητα της άρθρωσης του ισχίου. Αυτή η κλινική εικόνα είναι το αποτέλεσμα της φθοράς του χόνδρου και της καταστροφής της άρθρωσης του ισχίου.

Σε προχωρημένα στάδια της νόσου, ο πόνος παρουσιάζεται και σε καταστάσεις ηρεμίας ή κατά την διάρκεια της νύχτας. Στις περιπτώσεις αυτές η ενδεδειγμένη λύση είναι η αντικατάσταση της άρθρωσης με μεταλλική πρόθεση, και η επέμβαση ονομάζεται ολική αρθροπλαστική του ισχίου.

Η πιο σύγχρονη χειρουργική τεχνική είναι η ολική αρθροπλαστική του ισχίου με την μέθοδο ΑMIS.
Ονομάζεται έτσι από τα αρχικά των λέξεων Anterior Minimal Invasive Surgery, που σημαίνει Πρόσθια Ελάχιστης Επεμβατικότητας Προσπέλαση.

H μέθοδος ΑMIS είναι μια χειρουργική τεχνική, η οποία ελαχιστοποιεί τον πόνο και μειώνει σημαντικότατα τον χρόνο αποκατάστασης του ασθενούς μετά το χειρουργείο. Η προσπέλαση γίνεται στην πρόσθια επιφάνεια της άρθρωσης και χαρακτηρίζεται από την μικρή τομή του δέρματος ( 8 εκατοστά ). Η συγκεκριμένη τεχνική επιτρέπει την προσπέλαση του ισχίου διαμέσου των φυσιολογικών κενών των μυϊκών διαμερισμάτων. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται απόλυτα οι μύες και οι τένοντες κατά την πορεία της προσπέλασης, με αποτέλεσμα η διαδικασία επούλωσης του τραύματος να είναι σύντομη.  Στην πραγματικότητα η  ΑMIS είναι η μόνη τεχνική που σέβεται απόλυτα τους ιστούς, δεν κόβεται κανένας μυς κατά την διάρκεια του χειρουργείου και είναι η ιδανική τεχνική για μια ατραυματική χειρουργική επέμβαση.

Η μέθοδος ΑMIS προσφέρει στον ασθενή τα παρακάτω οφέλη :

  • Μικρή τομή δέρματος και μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο, σε σύγκριση με τις κλασικές χειρουργικές τεχνικές και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
  • Λιγότερες απώλειες αίματος ( μεταγγίζεται περίπου το 10% των ασθενών). Η διατήρηση των μυών κατά την διάρκεια του χειρουργείου, μειώνει δυνητικά την απώλεια αίματος.
  • Άμεσα μπορεί ο ασθενής, μερικές ώρες μετά το χειρουργείο να κάνει κινήσεις του ποδιού του και να κάνει κάμψη στο ισχίο του.
  • Πολύ γρήγορη κινητοποίηση. Ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας του χειρουργείου και μπορεί να κάνει τα πρώτα βήματα.
  • Την επόμενη ημέρα του χειρουργείου μπορεί να καθίσει άνετα σε καρέκλα, να πάει στην τουαλέτα χωρίς να χρειάζεται ανυψωτικό για την τουαλέτα.
  • Δεν χρειάζεται να τοποθετήσει υποστηρίγματα ανάμεσα στα πόδια του (π.χ. μαξιλάρι) όταν είναι ξαπλωμένος.
  • Η τεχνική ΑΜΙS αποτρέπει τα φαινόμενα της χωλότητας κατά την διάρκεια της βάδισης, λόγω του ότι δεν τραυματίζεται καμία από τις βασικές μυϊκές ομάδες του ισχίου.
  • Συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο. Ο ασθενής νοσηλεύεται ανάλογα της φυσικής του κατάστασης, 3 εώς 4 ημέρες και την ημέρα που θα λάβει το εξιτήριό του, θα έχει ανέβει και κατέβει με τις σκάλες έναν όροφο.
  • Στις πρώτες 20 ημέρες χρησιμοποιεί μόνο πατερίτσες (δεν χρησιμοποιεί καθόλου τον περιπατητήρα τύπου ‘Π’ ). Μετά τις 20 ημέρες χρησιμοποιεί τη μια πατερίτσα και είναι σε θέση να οδηγήσει το αυτοκίνητο του. Στον ενάμιση μήνα βαδίζει ελεύθερα, χωρίς καμία υποστήριξη, γεγονός που του επιτρέπει την επάνοδό του στην εργασία του και στις καθημερινές του δραστηριότητες.
  • Η μέθοδος ΑMIS μειώνει στο ελάχιστο το μετεγχειρητικό εξάρθρημα της ολικής αρθροπλαστικής, που είναι η σημαντικότερη επιπλοκή. Το ποσοστό εξαρθρημάτων με την μέθοδο  ΑMIS είναι 0,04% , ενώ με τις συμβατικές μεθόδους μπορεί να κυμανθεί από 1,5% εώς 4%.

Για τους λόγους αυτούς , η τεχνική ΑMIS είναι η ιδανική προσπέλαση για ατραυματική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου, η οποία είναι θεμελιώδης για μια γρήγορη αποκατάσταση. Η ΑMIS θα βελτιώσει άμεσα την ποιότητα ζωής του ασθενούς και θα επιταχύνει την ανάρρωσή του.

 

 

Παπαναστασόπουλος   Β. Κωνσταντίνος
Ορθοπαιδικός Χειρουργός

ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Β. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ M.D. : Διεύθυνση: Μεσογείων 264 – Χολαργός
Τηλ : 694 54 97 537 – 697 44 41 553 – 210 65 02 000 - Fax : 2106502151 - e-mail : pappoulos@yahoo.gr
Συνεργαζόμενο Νοσοκομείο : ΙΑΣΩ GENERAL
Copyright 2014 - Developed by site-in.gr